Co trzeba wiedzieć o zastawie stołowej?

Co trzeba wiedzieć o zastawie stołowej?

W ostatnim czasie wiele mówi się o tak zwanej sztuce gotowania. Jeszcze do niedawna Polacy nie przywiązywali szczególnej wagi do tego, jak wyglądają przygotowywane posiłki. Dziś sytuacja diametralnie się odmieniła. Wiele osób zachwyca się tym, jak „komponowane” są przez kucharzy kolejne dania przedstawiane na ekranach telewizorów podczas emisji jakiegoś zagranicznego (a od jakiegoś czasu także polskiego) programu kulinarnego. Szał na gotowanie i jego estetyczny wygląd tylko na pozór jest jednak całkowitą nowością. Wystarczy jedynie sięgnąć pamięcią wstecz do innych wieków, kiedy to zasady savoir vivre’u w dużej części wiązały się właśnie z odpowiednim przygotowaniem stołu do posiłku oraz z zachowaniem się przy wspomnianym stole podczas jedzonej kolacji czy obiadu. Tradycja związana z przygotowaniem jedzenia oraz jego spożywania sięga wielu epok, a dowody potwierdzające tę tezę możemy znaleźć między innymi w literaturze, sztuce czy chociażby dzisiejszych ekranizacjach wydarzeń historycznych oraz literackich. Prowadzenie lokalu restauracyjnego wiąże się więc nieodzownie z posiadaniem odpowiedniej zastawy stołowej, która w pięćdziesięciu procentach gwarantuje zadowolenie klienta (pozostałe pięćdziesiąt procent wiąże się oczywiście ze smakiem posiłku i sposobem jego podania). W zależności od prowadzonego biznesu kulinarnego można wyodrębnić tak zwaną zastawę bufetową oraz stołową. Warto również wiedzieć, jakie akcesoria stołowe powinny znaleźć się nie tylko na stole w restauracji, ale nierzadko także na stole w polskim domu.

Zastawa stołowa

W skład zastawy stołowej wchodzi wiele elementów, choć na pozór może wydawać się zupełnie inaczej. Zazwyczaj wspomnianą zastawę można podzielić na trzy części. Pierwsza to tak zwana porcelana, chociaż – co bardzo istotne – wymienione niżej elementy wcale nie muszą być z niej wykonane. Wiele zastaw tworzy się dla przykładu z tańszych odpowiedników porcelany. Talerze, miski, filiżanki czy tak zwane barszczówki (przypominające filiżanki z uszkami po obu stronach) to tylko nieliczne elementy wchodzące w skład pierwszej części naczyń zaliczanych do zastawy stołowej. Druga część to oczywiście sztućce, bez których spożywanie posiłki byłoby bardzo problematyczne. Ostatnia grupa naczyń to oczywiście szkło, czyli wszystkie elementy wykonane z tego materiału. Można tutaj wymienić karafki, kieliszki czy zwykłe szklanki.

Zastawa bufetowa

Niektóre restauracje czy firmy kateringowe zajmują się organizowaniem imprez, na których pojawia się tak zwany szwedzki stół. Goście mogą wtedy podchodzić do takiego miejsca i obsługiwać się samodzielnie. W skład tak zwanej zastawy bufetowej wchodzą więc urządzenia takie jak termosy stołowe, dzięki którym proponowana kawa i herbata pozostają ciepłe, rożnego rodzaju tace, półmiski i dozowniki, dzięki którym pojawiają się zgrabnie ułożone przekąski czy chociażby podgrzewacze zapewniające ciepło wybranym daniom. W [przypadku zzastawy bufetowej popularne są również szczypce pozwalające na nakładanie potraw. Warto dodać, że wszystkie wymienione elementy mają różne przeznaczenie. Dla przykładu wspomniane dozowniki służą przechowywaniu soków, ale jednocześnie mogą przechowywać cukierki, żelki czy płatki kukurydziane.

Akcesoria stołowe i wyposażenie barowe

zastawa gmpgastroNa dobrze przygotowanym stole powinny znaleźć się nie tylko elementy potrzebne, ale także elementy dekoracyjne. Mowa tutaj o przyprawnikach, takich jak solniczki i pieprzniczki czy serwetniki i świeczniki. Dobrze skomponowane dodatki sprawią, że posiłek spożywany będzie w miłej i niepowtarzalnej atmosferze. Warto zwrócić uwagę także na wyposażenie barowe, dzięki któremu przygotowywanie drinków i wymyślnych napojów nie będzie dłużej problemem. W skład wyposażenia wchodzą między innymi kruszarki, wyciskarki czy shakery.

Warto pamiętać, że sprzęt gastronomiczny to wbrew pozorom nie tylko kilka talerzy czy filiżanek stojących w kartonie i czekających na specjalną okazję. Warto mieć świadomość tego, że odpowiedni posiłek przygotowany czy to dla klientów, czy to dla gości w domu powinien mieć również odpowiednią oprawę. Dzięki zastawie stołowej ta ostatnia z całą pewnością zostanie zapewniona. Warto również pamiętać o tak zwanym wyposażeniu barowym, które przydaje się firmom organizującym spotkania biznesowe i przyjęcia czy też restauracjom przygotowującym podobne przedsięwzięcia. W efekcie końcowym okazuje się więc, że sztuka gotowania i podawania posiłków ściśle wiąże się niekiedy z małymi na pozór nic nieznaczącymi przedmiotami, takimi jak solniczki, blendery czy porcelanowe filiżanki z uszkiem.

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *